sobota, 25 lutego 2012

Sałatka brokułowa.

3 brokuły
kostka sera feta
6 łyżek majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
duża garść łuskanego słonecznika
czerwona cebula (można pominąć, ale z cebulą jest pyszne-czerwona jest delikatna)

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie bez przykrycia (tylko po to żeby miały świeży zielony kolor). Robimy sos z majonezu, jogurtu i przeciśniętego czosnku. Słonecznik prażymy na suchej patelni do zbrązowienia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Fetę kroimy w kostkę. Talerz bądź półmisek(bo jest to "płaska" sałatka) smarujemy łyżką sosu, układamy różyczki brokuła(jeśli są duże to je przekrawamy), polewamy sosem, posypujemy fetą, cebulą i słonecznikiem. Możliwe że wyjdzie wam więcej niż jeden półmisek, więc czynność powtarzamy.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz